Всичко за вашите специалисти по ампутация и болничен екип

Научете повече за специалистите по ампутация, които могат да бъдат ангажирани с грижите ви по време на престоя ви в болницата. Научете повече за тези специалисти по ампутация и за какво е тяхната работа.

Има цял екип от медицински специалисти, участващи в извършването на операция за ампутация. Ето малко информация за специалистите по ампутация, които може и трябва да са във вашия екип, какво правят и как се грижат за вас. Заедно това е екипът от хора, които ще направят всичко възможно, за да ви гарантират успешна процедура, комфортен престой в болница и силен старт на възстановяването ви. Съставът на екипа и процесът ще се различават между планирана (избираема) ампутация и травматична ампутация.

Всичко, което трябва да знаете за вашият екип за ампутация

Вашият екип за ампутация може и трябва да включва:

  1. Протезист
  2. Лекар по ампутация 
  3. Медицински сестри
  4. Физиотерапевти и ерготерапевти
  5. Психолози

Протезист

Вашият протезист е най-важният партньор в изграждането на пътя ви обратно към мобилността и независимостта след ампутация. Много е важно да почувствате, че можете да имате доверие протезит и открити отношения с него. Той ще ви помогне с всичко, свързано с протезния ви крайник и всички свързани с него части. Той ще ви напътства, за да сте сигурни, че е намерено най-доброто решение за вас.

Вашият протезист ще бъде постоянна неразделна част от живота ви, тъй като протезният ви крайник може да се нуждае от корекция.Комуникацията е ключова в тази връзка, задавайте всякакви въпроси, които може да имате, свързани с различните части на протезния крак.

Ампутационен лекар (рехабилитационен лекар)

Когато ампутацията ви е планирана процедура, вашият лекар по ампутация ще бъде човекът, който ви предоставя информация за подготовката на операцията при ампутация, самата процедура и ранното ви възстановяване и по-дългосрочна рехабилитация.

Ако имате въпроси, притеснения или нужда от съвет попитайте. Ако нямат отговор, ще знаят кого да попитат. И не забравяйте, че всички въпроси са добри въпроси и е наистина важно да попитате за всичко, за което може да се сетите. Когато в главата ви се появят неща, за които бихте искали да попитате или да говорите, запишете ги. По този начин, когато обсъждате ампутацията с вашия лекар, можете да сте сигурни, че покривате всичко.

Вашият лекар по ампутация също ще организира изследванията, които трябва да бъдат извършени преди операцията.

Процедури и рехабилитация след ампутация

Близък приятел или специален роднина

Да имате роднина или приятел, на който може да разчитате, който има възможност да идва на срещи с вас, също е чудесен вариант. Те могат да си водят бележки и да ви помогнат да запомните всичко.

Също така, емоционалната подкрепа, която може да ви даде някой близък, в тези моменти е незаменима. Прегръдка и кафе и разговор след консултация могат да помогнат много.

Медицински сестри

Вашите медицински сестри са хората, с които ще имате най-голям контакт. Те ви гарантират, че вашето медицинско състояние остава безопасно, спокойно и удобно. Например, проверка на жизнените показатели, проследяване на възстановяването ви, помагайки ви да ставате и лягате на леглото и с неща като ходене до банята и измиване.

Медицинските сестри са добре обучени и имат много опит с хора, преминаващи през големи медицински събития като вас. Те също са централен контакт и могат да ви свържат с всички други медицински специалисти, от които се нуждаете.

Физиотерапевт

Вашият личен лекар може да ви издаде направление за физиотерапевт. Има набор от упражнения, които могат да ви помогнат да се подготвите да станете по-уверени и силни след ампутацията. С физиотерапевта може да работите върху упражнения за укрепване и мобилизиране, както и упражнения за баланс и координация. Физиотерапевтът също може да ви помогне да научите как да поставите и сваляте протезата си. Също така ще се научите да ходите с помощта на протезен крак с вашия физиотерапевт. Можете също така да работите с физиотерапевт, за да стимулирате мускулите си и с масажист за проблеми като лимфен дренаж. 

Психологическа грижа

Друга много важна част от вашата медицинска помощ е да се уверите, че поддържате добро психично здраве.

Психологическата подкрепа е съществен компонент на това да останеш здрав по време на това голямо житейско събитие. Психологът може да ви помогне да се справите с всички предизвикателства, с които може да се сблъскате в ежедневието, на работното място, да взаимодействате със семейството или в социалния ви живот.

Хора, които са преминали ампутация

Ампутацията е различна от много други медицински процедури, тъй като рядко имаме някой в нашия социален кръг, който е преминал през нея. Ние намираме за много полезно, да чуете историите на други хора, преминали през нея. По тази причина сме заснели за вас видеа с някои от нашите клиенти, в които разказват как са се почувствали и как е продължил живота им след операцията.