В зависимост от това как протича възстановяването и зарастването на раната, Вашият лекар следва да прецени кога е най-подходящото време за започването на процеса по рехабилитация. Той учи едновременно на базови умения за водене на активен начин на живот с протеза, социално интегриране обратно в обществото и силна психологическа подкрепа.

Рехабилитация след ампутация на долен крайник - Ортомедикс

За целта Вие ще бъдете поверени изцяло на грижите на екип от специалисти, сред които са лекари, физиотерапевти, протезите и медицински помощен персонал. Всички те работят за да ви подготвят отлично и да осигурят подкрепата, от която имате нужда. По време на рехабилитационният процес ще се научите как да полагате правилни грижи за тялото си и за остатъчният крайник.

Преди да започнете активно Вашата рехабилитация, остатъчният крайник трябва да зарастен  и да се оформи. Преди поставянето на протеза отокът трябва да е спаднал, да няма инфектирани области или разранявания, както и насъбрала се течност.

Ортомедикс - Рехабилитация след ампутация на долен крайник

След обстоен преглед Вашият лекуващ лекар ще прецени дали сте готови за следващият етап от възстановяването, а именно рехабилитация и протезиране.

Грижа за кожата

Непосредствено след ампутацията медицинският персонал ще се грижи за правилното почистване на раната и редовната смяна на превръзките, но по време на рехабилитационния процес следва вие да се научите да полагате редовни и правилни грижи, както за здравия си крак така и за остатъчния крайник.

Важна част от грижата е да поддържате кожата добре почистена и овлажнена. По този начин ще избегнете появата на загрубяване и лющене на кожата. Измивайте редовно всяка сутрин и вечер крайникът с мек сапун и топла вода, след което подсушете добре и я намажете внимателно с овлажняващ крем. Вашият терапевт ще ви препоръча какъв точно крем да използвате във вашият случай, специално създаден за грижа за кожата на остатъчният крайник. Важно е кремът да предпазва от протриване, като създава върху кожата специален защитен филм, овлажнява я в дълбочина и я прави мека и гъвкава.

В случай, че се образуват гънки или белези върху кожата те следва да бъдат специално третирани за да се избегне появата на инфекция. Вашият терапевт ще ви даде правилните съвети и ще се погрижи за тяхното отстраняване. Върху кожата на остатъчният крайник не бива да се появяват рани, наранявания и мехури за това е необходимо редовно да го оглеждате с помощта на огледало. Ако забележите такива, те следва да получат специализирано медицинско лечение.

Друг важен момент от правилната грижа са редовните масажи и разтягането на белега, които подобряват циркулацията.

Поставяне и сваляне на протезата

Тези две упражнения представляват редовна ежедневна рутина, за това е едно от първите неща, които ще научите по време на своята рехабилитация. Правилното поставяне и сваляне на протезата си има определени особености, поради които отначало ще изискват помощ от Вашият терапевт или близък, но впоследствие целта на рехабилитационният процес е да се научите да го правите сами.

В зависимост от вида на протезата, която използвате и състоянието на остатъчният крайник съществуват множество различни начини за поставяне. Задачата на физиотерапевта е да ви покаже най-подходящият във Вашият случай. След като вече свикнете да полагате ежедневни грижи за остатъчният крайник, следва да се научите да поддържате и почиствате своята протеза. Нейната вътрешност следва да бъде почиствана редовно с влажна кърпа, с чиято помощ да се отстранят остатъците от кожа и потта.

Почистването на протезата се прави с цел да се избегне възникването на раздразнение или инфектиране на кожата.

Протезиране

Следва изборът на правилната за Вас протеза. Той се прави спрямо нивото на ампутация, вашето здраве и физическа пригодност и вашите изисквания. Протезата ще ви помогне отново да се върнете към активният самостоятелен начин на живот, без да разчитате на непрекъсната помощ от околните. Носенето на протеза подобрява баланса и спомага за избягването на редица проблеми, които могат да възникнат, поради липсващото натоварване на ампутираният крак.

За да започне процесът на протезиране, остатъчния крайник следва да бъде заздравял, добре оформен и без оттичане. Всичко ще започне с първата ви среща с протезиста, която ще мине основно в разговори за това, какви са вашите изисквания, нужди и желания относно бъдещата ви постоянна протеза. В зависимост от Вашият случай може да ви предпише временна протеза, с която да започнете базови упражнения като стоеж и ходене.

Временната протеза подпомага и протезиста да съобрази различните компоненти с вашите уникални нужди. След това следва да бъде направен протезният цокъл и да бъде подравнен за да пасне на походката ви. Правилното поставяне на гнездото е от изключителна важност, защото подобно на обувката, ако не пасва правилно това няма да ви осигури удобство и правилно ходене. Също толкова важно, като напасването на гнездото е и подравняването на протезата, защото тя отговора за ефективна и правилна походка.

Различната функционалност на отделните компоненти при протезите се различава. По тази причина е важно да се подберат правилните компоненти, точно съобразни във вашият случай. С помощта на рехабилитационните упражнения ще се научите да ги използвате правилно и ефективно.

За да бъде всичко прецизно избрано и монтирано следва да преминете през няколко монтажи, измервания и подравнявания. Основната задача на Вашият протезист е да се увери, че всичко работи в синхрон и ви осигурява естествена походка и комфорт. За това се въоръжете с търпение.

Редовни тренировки и правилна употреба на протезата

Редовните тренировки са неизменна част от процеса по рехабилитация, с чиято помощ Вашият терапевт ще ви помогне да постигнете колкото се може повече мобилност и независимост при изпълнение на ежедневните активности. И двете са от изключителна важност за правилната и ефективна употреба на протеза.

Задачата на Вашият физиотерапевт е да ви покаже как да използвате протезата правилно, как да я поставяте и сваляте, да балансирате на нея и да се научите да ходите отново с нейна помощ.

Обобщение:

Рехабилитацията след ампутация на долен крайник е продължителен процес, целящ да подготви физически, психически и емоционално хората за живота с протеза. През това време и след това хората получават непрекъсната подкрепа и помощ и се научават да бъдат отново независими и пълноценни в своето ежедневие и в социалните си отношения.