Ампутацията е крайна хирургическа интервенция, при която се ампутира целият крайник или част от него. Това се налага само в крайни случаи и се извършва за да се спре разпространението на инфекцията по кръвният поток. Според статистиката ампутацията на крака под или над коляното е една от най-често срещаните видове ампутации.

Ампутация на крак - какво трябва да знаем? - Ортомедикс
Ампутация на крак – какво трябва да знаем?

В България около 52 000 души живеят със загуба на крайник и успешно продължават с ежедневните си дейности, с помощта на протеза заместваща ампутираният крак.

Причини, налагащи ампутацията

Като хирургическа процедура, ампутацията е най-крайната мярка предприемана от хирурзите обикновено в случаи, когато тя е наложителна и животоспасяваща. Една от най-честите причини, поради които се налага ампутация на крак е периферната артериална болест, характеризираща се с лоша кръвна циркулация заради стесняване на артериите или увреждания. Без нормално кръвоснабдяване, клетките в крака не могат да получават кислород и хранителни вещества, в резултат на което тъканта започва да умира и се поражда инфекция.

Ампутация на крак - Ортомедикс
Пацинт с два ампутирани крака ( долни крайника ) – възстановяване

Други причини, налагащи спешна ампутация на крака могат да бъдат:

Ампутация на крак – какво трябва да знаем?

Преди ампутацията

Преди извършването на планирана ампутация следва да преговорите с Вашият лекар всеки един детайл от интервенцията. Тук можете да зададете всичките си въпроси, като добра идея е да си ги запишете предварително за да не забравите нещо. В случай на тежък инцидент това се прави след операцията.

Независимо дали ампутацията е предварително планирана или не, запомнете че не сте сами! На Ваше разположение е цял екип от специалисти, които са тук за да ви подкрепят, да отговорят на всеки един ваш въпрос и да ви помогнат да се почувствате по-добре.

Ампутацията ще доведе до огромна промяна във Вашият живот. За това ние препоръчваме консултация с психолог. Той ще ви помогне да преодолеете трудностите и страховете, ще ви избави от тежкият товар, който таите вътре в себе си. Добра идея е да се срещнете с други хора, преживели ампутация и да чуете от първо лице за живота им след интервенцията и за това как са се справили с трудностите.

След ампутацията

Веднага след приключването на интервенция, главният фокус ще бъде правилното зарастване и Вашето възстановяване. Те са важни за рехабилитацията и протезирането, които тепърва предстоят.

След ампутацията, лекарите ще превържат раната със специална превръзка, която трябва да бъде сменяна често. Вие би трябвало да изпитвате никаква или съвсем лека болка, крайникът трябва да може да носи натоварване и да можете да го движите безпроблемно във всички посоки. За да се постигне всичко това са необходими две важни неща: правилно позициониране в леглото и редовни упражнения. Това от своя страна ще улесни протезирането впоследствие, което ще ви позволи да бъдете отново активни.

Важна част от възстановяването е правилната компресия върху остатъчният крайник. Тя има за цел да намали отока и да позволи правилното зарастване и оформяне. Натискът се осъществява посредством различни компреси, като за целта се използват еластична превръзка, специален чорап или силиконова подложка. Има специална техника на увиване, която освен че осигурява правилното възстановяване, тя подобрява кръвната циркулация, намалява болката и спомага за зарастването на белега.

Едно от най-важните неща след интервенцията е физиотерапията. Още в началото остатъчният крайник все още не е готов да носи твърде много тегло и тежестта следва да бъде прехвърлена на здравият крак. За това е важно да започнете да поддържате добра физическа форма колкото се може по-скоро след интервенцията. Вашият физиотерапевт ще ви покаже специален набор от упражнения, целящи да укрепят мускулите на таза, краката и ръцете. Можете дори да започнете с прехвърления от леглото в инвалидната количка и обратно.

Следващата стъпка е временната протеза. При някои пациенти тя се поставя 10 дни след ампутацията. Тя ще ви помогне да започнете да тренирате ходене, като прехвърляте отначало частично, а впоследствие изцяло тежестта си върху остатъчния крайник. Временната протеза не се препоръчва във всички случаи, затова е добре първо да се консултирате с Вашият лекар. Той ще прецени дали тази опция е правилна за Вас.

Ампутацията не е край, а възможност за ново начало

Тази интервенция се извършва само при крайна необходимост, каквато е спасяването на живота. В днешно време са създадени иновативни протези, с чиято помощ могат да се извършват голяма част от ежедневните дейности, които дават възможност за пълноценен живот – ходене, клякане, изкачване и дори тичане. С правилната рехабилитация, силата на волята и огромната подкрепа от близки и лекари ампутацията на крак дава възможност за нова страница от живота.

Ампутация на крак - Ортомедикс
Нормален живот след ампутация на крак – Ортомедикс